טיפול קוגניטיבי

כיצד מתנהל טיפול קוגניטיבי

הטיפול הקוגניטיבי מיועד לשפר תפקודים יומיומיים, תלויי חשיבה. 

לאחר מיפוי הקשיים, נבנית תוכנית הטיפול ונבחנת התאמתו של המטופל לטיפול פרטני או לטיפול קבוצתי. במהלך הטיפול לומד האדם לזהות בעצמו את הקשיים בחשיבה ויחד עם המטפל הקוגניטיבי מפתח כלי התמודדות ואסטרטגיות מפצות במטרה לשפר את תפקודו. למשל, אדם שמתקשה לנהל את סדר יומו בשל קשיים בקשב ובריכוז, לומד לזהות את המקור לבעיותיו (מוסחות, אימפולסיביות וכו') ונערך עם אסטרטגיות פיצוי ועזרים (למשל, יכולת לעכב תגובה, יומן).

למי מיועד טיפול קוגניטיבי

הטיפול מיועד לכל אדם המעוניין לשפר תפקודי חשיבה כמו בעיות קשב, זיכרון או ליקויים בתהליכי חשיבה גבוהים (למשל: תכנון והתארגנות, הסקה, לוגיקה). 

רוב הטיפול עוסק באנשים המתמודדים עם קשיים יומיומיים. לדוגמא, מתקשים להתרכז בעת קריאה או לזכור שמות ואירועים. הטיפול הקוגניטיבי מתאים לכל אחד ובפרט לאנשים עם הפרעת קשב וריכוז או בעיות בחשיבה על רקע פגיעת-ראש או הפרעה נוירולוגית אחרת.

מהם שלבי הטיפול

הטיפולים במכון מתנהלים במתכונת פרטנית, פגישה אישית עם המטפל הקוגניטיבי (ניתן גם דרך הזום). 

1. הפגישה הראשונה מוקדשת לאיסוף מידע. במהלך הפגישה שואל המטפל שאלות רבות, שעיקרן בחינת התפקוד היומיומי של האדם במטרה לאתר את הקשיים בחשיבה. 

2. הפגישות העוקבות מוקדשות לתהליך של אימון קוגניטיבי באמצעות תוכנות מחשב או מטלות אחרות. האימון מתבצע בנוכחות צמודה של המטפל, זאת על-מנת לסייע בזיהוי הכשלים בחשיבה ובחינת השפעתם על חיי היומיום. 

3. בשלבים מתקדמים יותר בטיפול, האדם לומד לפצות על הכשלים באמצעות עזרים ואסטרטגיות מפצות. לדוגמא, אדם שהתקשה להשלים את מטלותיו בשל בעיות בקשב ובריכוז, ילמד כיצד לנהל נכון יותר את משאבי הקשב שלו, לארגן ביעילות את סדר היום ולבסוף לבחור בתחום תעסוקתי שהולם את יכולותיו. טיפול בקשיי זיכרון יעסוק בתהליכי קליטה, קידוד ושליפה של מידע, כדרך להבטיח תפקודי זיכרון משופרים. דרך תרגול המטופל מתוודע לגורמים לליקויי הזיכרון ומתרגל אסטרטגיות פיצוי לחיזוק היכולת.

הטיפול הקוגניטיבי הינו קצר-מועד ומשכו לא צפוי לעלות על כ-20 פגישות.

% 0 ממחלימי קורונה

דיווחו על הפרעת שינה

% 0 ממחלימי קורונה

דיווחו על תסמינים דיכאוניים

% 0 ממחלימי קורונה

דיווחו על תסמיני חרדה