אבחון נוירופסיכולוגי נועד לשרת אנשים עם נזק מוחי כתוצאה ממחלה, פגיעת ראש או הפרעה התפתחותית.
אבחון נוירופסיכולוגי מיועד לתת הערכה של יכולות חשיבה (כגון, ריכוז וזיכרון), תפקודים רגשיים ובעיות התנהגותיות. האבחון נועד לאנשים הסובלים מהפרעות נוירולוגיות או פסיכיאטריות. האבחון גם מתאים לאנשים שמזהים קשיים בחיי היום-יום ומעוניינים לבחון אותם באופן מקיף יותר.
האבחונים במסגרת המכון הנוירופסיכולוגי מיועדים לאנשים מעל גיל 18.
האבחון נועד לאנשים הסובלים מהפרעות נוירולוגיות או פסיכיאטריות. האבחון גם מתאים לאנשים שמזהים קשיים בחיי היום-יום ומעוניינים לבחון אותם באופן מקיף יותר.
באמצעות ראיון קליני ארוך ומבחנים מגוונים, האבחון ממפה את הפרופיל הקוגניטיבי (יכולות קשב, זיכרון, חשיבה גבוהה וכו') והרגשי-התנהגותי של המאובחן (חרדה, דיכאון, אימפולסיביות וכו'). בסוף התהליך נכתב דו"ח שמפרט את נקודות החוזק והחולשה בתפקודי החשיבה והתפקוד הרגשי-התנהגותי, לליקויים נקבעת חומרה ולבסוף אבחנה והמלצות להמשך טיפול. כל אלו נמסרים דרך פגישת משוב בה ד"ר בראב מעביר את עיקרי הדו"ח ונקבעים, במידת הצורך, יעדים טיפוליים.
האבחון מבוצע על-ידי נוירופסיכולוג, פסיכולוג בעל ידע מעמיק בהפרעות נוירולוגיות והשפעתן על תפקודי חשיבה, תפקודים רגשיים והתנהגות. הכשרתו של הנוירופסיכולוג כוללת תואר שני (.M.A) לכל הפחות בפסיכולוגיה ותהליך התמחות שאורך מספר שנים באבחון וטיפול באנשים עם הפרעות נוירולוגיות. המאבחן הראשי נעזר לעיתים בעוזר המאומן בהעברה וציינון של מבחנים נוירופסיכולוגיים. לעוזרים יש לרוב תואר ראשון (.B.A) ולעיתים גם תואר שני (.M.A) בפסיכולוגיה, לצד ניסיון רב בהעברת מבחנים נוירופסיכולוגיים.
האבחון
האבחון כולל ראיון (בהתאם לצורך, הראיון יכול להתבצע עם קרוב משפחה של המאובחן/ת) והעברה של מטלות אשר מטרתם לבחון היבטים שונים של חשיבה, רגש והתנהגות. אורך האבחון הנוירופסיכולוגי משתנה בהתאם לצרכים של האדם המאובחן. משך האבחון עשוי להסתכם בפגישה אחת או לחלופין להתפרש על-פני מספר פגישות (בין שלוש ל-14 שעות). לאחר סיום האבחון תקבע פגישת משוב לצורך העברת עיקרי הדו"ח, מענה על שאלות וקביעת מסלול טיפולי, לפי הצורך.
האבחון כולל מטלות נייר ועיפרון ומטלות ממוחשבות אשר בוחנות לרוב יכולות שונות- תפיסה, קשב/ריכוז, זיכרון (מילולי וחזותי/צורני), מבחני חשיבה גבוהה ופתרון בעיות (כגון יכולת תכנון וארגון, בקרה וכו'). מבחנים ספציפיים נוספים מועברים בהתאם לפרופיל הייחודי של כל מאובחן או מאובחנת. בהתאם לצורך, מועברים שאלונים ומטלות לבחינת התפקוד הרגשי.
יש להביא לפגישת האבחון תעודת-זהות ומסמכים רפואיים רלבנטיים (בעיקר- סיכומי אשפוז, חוות-דעת רפואיות, סיכומים נוירולוגים/פסיכיאטריים ואבחונים קודמים). מכיוון שפגישות האבחון נמשכות מספר שעות, מומלץ להביא שתייה קלה וכריך. בכל מקרה, בקרבת מקום למכון ישנה מכולת ובמכון עצמו יש מים ושתייה חמה.
האבחון מועבר על-ידי נוירופסיכולוג, פסיכולוג בעל ידע מעמיק בהפרעות נוירולוגיות והשפעתן על תפקודי חשיבה, רגש והתנהגות. הכשרתו כוללת לפחות תואר שני (M.A.) בפסיכולוגיה ותהליך התמחות שאורך מספר שנים. המאבחן הראשי נעזר לעיתים בעוזר המאומן בהעברה של מבחנים נוירופסיכולוגיים.